Skillnaderna mellan Galopp och Trav: En titt på de två grenarna av hästkapplöpning i Sverige

Hästkapplöpning är en älskad sport i Sverige, med en rik historia som sträcker sig tillbaka över ett sekel. Medan det finns flera olika typer av hästkapplöpning är de två mest populära formerna i Sverige galopp och trav. Båda typerna av kapplöpning har sina egna unika egenskaper, och varje typ kräver en annan uppsättning färdigheter från både hästen och jockeyn.

Galoppkapplöpning

Galoppkapplöpning, även känd som ”flat racing”, är den mer traditionella formen av hästkapplöpning och är den äldsta typen av kapplöpning som fortfarande utövas idag. I galoppkapplöpning tävlar hästar i höga hastigheter över sträckor som sträcker sig från fem furlongs till två mil. Loppen körs vanligtvis på gräs- eller dirtbanor, och den första hästen som passerar mållinjen utses till vinnare.

Galoppkapplöpning är känd för sin hastighet och glamour, med högstakes-lopp som Kentucky Derby och Royal Ascot som lockar stora folkmassor och betydande medial uppmärksamhet. I Sverige är det största galopploppet på året Svenskt Derby, som hålls på Jägersro travbana i Malmö.

Travkapplöpning

Travkapplöpning, även känd som ”harness racing”, är en form av kapplöpning där hästar drar en tvåhjulig vagn, eller sulky, bakom sig. Hästarna tävlar i en specifik gångart, kallad trav, och bedöms både på hastighet och förmåga att behålla en jämn takt. Loppen körs vanligtvis på ovala banor och tävlingar sker på sträckor som sträcker sig från en till två mil.

Travkapplöpning är en populär form av hästkapplöpning i Sverige och har en lång historia i landet. Det största travloppet på året är Elitloppet, som hålls årligen på Solvalla travbana i Stockholm. Loppet lockar både lokala och internationella hästar, med många av sportens bästa förare och tränare också deltar.

Skillnader mellan Galopp och Trav

Medan både galopp och travkapplöpning delar vissa likheter finns det flera avgörande skillnader mellan de två. Kanske den mest påtagliga skillnaden är hur hästarna rör sig. I galoppkapplöpning rör sig hästar i en tre-taktig gångart, där de lyfter sina ben från marken i ett diagonal mönster.

Publicerat den
Kategoriserat som New